Home » Jacht

Jacht

door Gijsbert

De Drentsche Patrijshond is een jachthond pure sang. Zij behoort tot de voorstaande honden die het wild aanwijzen voor de jager. De Drent werkt niet alleen voor, maar ook na het schot. De Drent apporteert en zoekt na; alle facetten die bij de jacht horen zijn in de Drent verenigd.

Hazen jagen

De Drentsche Patrijshond is een natuurhond. Hierdoor krijgen zij meer dan vier keer meer zintuigelijke prikkels binnen dan bijvoorbeeld de Retrievers.

Voordeel daarvan is dat de Drent niet alleen op commando’s werkt, maar ook een eigen inbreng heeft in het veld. Daarentegen is het trainen van een Drent voor de jacht lastiger dan bij de Retriever.

Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om deel te nemen aan de jacht zijn er gelukkig alternatieven zoals:

  • Jachttraining.
  • KNJV proeven.
  • Veldwerkwedstrijden.
  • Apporteerproeven.

Het trainen van een jachthond is een kwestie van veel geduld en een behoorlijke dosis tijd.
U kunt daarbij onderscheid maken tussen trainingen voor wedstrijden en proeven en trainingen die op de praktijk gericht zijn.

Kraaien jagen

Onze Drenten trainen praktijk gericht. Dit doen we omdat Geoff meegaat naar het jachtveld  en het dan niet relevant is of hij 26 meter of 150 meter vooruit wordt gestuurd.

Note:
Jacht heeft helaas hier in Nederland een wat minder positief imago. Dat is jammer. De oorzaak daarvan is te vinden in de plezierjacht en tegenstanders van de jacht maken helaas geen onderscheid tussen plezier- en schadejacht.

Bij schadejacht wordt gejaagd omdat het noodzakelijk is om de wildstand op een gezond peil te houden, de gewassen te beschermen of zelfs de zoetwater spaarbekkens op orde te houden. Wij jagen op basis hiervan en dragen hiermee bij aan een gezond stukje natuurbeheer.

Hoe dan ook is het een lust voor het oog te zien hoe de natuurlijke instincten van de hond in het jachtveld naar boven komen.

Eva tijdens jachttraining toen zij 10 weken oud was
error: Alert: Content is protected !!