Home » De magie van de snijplank

De magie van de snijplank

door Hester
0 comment

Een snijplank.. Wie heeft hem niet in de keukenlade liggen? Een alledaags gebruiksartikel voor in de keuken. Wij hebben hem ook. Meerdere zelfs; in allerlei maten en kleuren. Nu denk je vast; Waar gaat dit heen? Nee, het wordt geen reclame voor een winkel in huishoudartikelen.

Ik heb nooit interesse gehad in een snijplank. Om de simpele reden dat ik hem nooit gebruik. ik kook nooit. Manlief staat graag in de keuken. Overigens met veel succes. Je begrijpt dat die snijplank beter bij hem tot zijn recht komt dan bij mij.

Zweedse kok

groene plank

De snijplank kreeg pas mijn interesse nadat ik merkte dat onze roedel zo’n plank heel interessant vond. Als manlief in de keuken staat,  krijgt hij altijd gezelschap van minstens één Drent; onze Zweedse kok. Maar zodra hij een snijplank pakt, dan komt de rest van de roedel onmiddellijk aangerend om plaats te nemen in de keuken. Ze herkennen het geluid van de snijplank die op het aanrecht wordt gelegd direct. Ze horen ook het verschil in de snijplanken. De witte plank met zwarte rand maakt een ander geluid dan de geheel witte of groene. Iets wat mij nooit is opgevallen maar dat heeft ongetwijfeld te maken met mijn desinteresse in dit huishoudartikel. 

Maar waarom staat onze roedel nu te dringen in de keuken zodra er een snijplank op het aanrecht ligt? Of beter gezegd als die zwartomrande plank in beeld is? Inderdaad, het heeft te maken met eten. Niet hun eigen eten. Dat wordt op een eerder moment geserveerd in de garage. Op het tijdstip dat de baas in de keuken staat, zijn zij dat allang vergeten.

Kipfilet

plank momentje

Op die heel erg belangrijke snijplank wordt kipfilet gesneden. De kipfilet plank. Zodra het mes in de verpakking van de kipfilet wordt gezet, ook dat maakt weer een apart geluid, zie je de spanning in de ogen van  roedel toenemen. Grote ogen, trillende pootjes, onze jongste begint te kwijlen. Zou het? Zou de baas een stukje kipfilet verdelen? De opluchting is groot als ze zien dat de baas inderdaad een stukje apart legt. Een paar tellen later is het in 5 stukjes verdeeld en is het grote, magische moment daar.

Het meest magisch blijft het moment als die kipfilet plank na gebruik mag worden schoongelikt. Geen millimeter wordt overgeslagen. Niet één keer, nee vijf keer. Elke Drent krijgt zijn moment met dé plank.  Daarna wordt de plank nagekeken door vijf paar ogen als hij de vaatwasser in verdwijnt. 

De snijplanken die volgen zijn een stuk minder interessant. Ze klinken anders dus geen kipfilet. Voor de groene plank willen ze nog wel even blijven ‘hangen’ in de keuken. Dat is de groenteplank. (Hoe toepasselijk?) Die is alleen interessant voor witlof, broccoli of specieboontjes. Sla vinden ze te gewoontjes.

Borrel

borrelplank

En dan is er nog dat kleine snijplankje; klein maar heel belangrijk. Van dat plankje worden baas en Drenten blij. Die wordt alleen gebruikt voor een stukje kaas of worst bij een borrel.  

Mocht je denken; leuk verhaal maar dat komt vast uit de ‘hoge hoed’of de spreekwoordelijke ‘dikke duim”, Je bent welkom om het met eigen ogen te komen aanschouwen.

Wél even reserveren natuurlijk.

0 comment
2

Dit vind je wellicht ook interessant:

error: Be creative. Create your own content. Content is protected !!