Home » De reu als “kleuterleider”

De reu als “kleuterleider”

door Hester
0 comment

Kun je een volwassen reu betrekken bij de socialisatie van een nest pups?

Als je de mogelijkheid hebt om als fokker een volwassen reu te betrekken bij de opvoeding van een nest pups zou ik het zeker doen! Het heeft absoluut een toegevoegde waarde voor de socialisatie van pups. Verderop in dit artikel meer hierover. Een van de voorwaarden is dat de reu het zelf ook leuk vindt. In onze roedel vindt de oudste reu het leuk om te doen en hij is er ook geschikt voor. Onze jongste reu daarentegen moet er (nog) niets van weten.

reu opvoeding

Het is bekend dat in het wild levende wolvenroedels vaak de mannetjes zich met de opvoeding gaan bemoeien zodra de welpen de wereld buiten het nest gaan verkennen. Nu zijn onze honden inmiddels zo gedomesticeerd dat wij vergeten zijn hoe hun oorspronkelijke habitat was.

Wij kunnen de oorsprong van onze honden dan een beetje vergeten zijn, de hond zelf zeker niet! Natuurlijk hebben ze zich “noodgedwongen” aangepast aan onze maatschappij maar als ik naar onze roedel kijk, is hun oorsprong niet uit het DNA verdwenen en dat is maar goed ook!

Even terug naar “de reu als kleuterleider”. Onze reuen (en andere teefjes) weten eerder of een teefje drachtig is dan dat wij de kans hebben gehad om een echo te laten maken. Als de pups geboren zijn, volgt een voorzichtige kennismaking. Eventjes een blik over de rand van de werpkist is dan voldoende.

opvoeding door reu

Het wordt voor de reu een stuk interessanter als de pups wat groter zijn en de eerste stapjes buiten de werpkist gaan zetten. Door de raster van de puppy-ren wordt het eerste contact gelegd. Prachtige momenten als een klein pootje de grote poot van een reu ontmoet. Voor de pups een heel belangrijk moment; de eerste contacten met een andere hond, een hond die anders ruikt dan hun moeder.

Een reu kan echt laten zien wat zijn opvoedkundige kwaliteiten zijn zodra de pups 5 a 6 weken oud zijn en in de tuin kunnen spelen. Laat de reu erbij en geniet van het fantastische schouwspel. Uiteraard valt of staat dit met de toestemming van de teef. Zij blijft, ook al zijn de pups groter en minder afhankelijk, degene die het wel of niet toestaat.

reu en pup samen

Wat laat een reu nu zien? Het teefje heeft als primaire taak het voeden en verzorgen van de pups. Een reu heeft (uiteraard) een heel andere rol. Hij richt zich op spel en hondentaal. Het spel is wilder, hij daagt uit. Hij laat veel toe. Maar geeft ook duidelijk grenzen aan en dwingt daarmee ook respect af. Een belangrijk moment in de socialisatie. 

Natuurlijk kan een teef deze taken ook prima vervullen. Maar heb je of ken je een geschikte reu om te laten spelen met pups? Doen! Het is heel leerzaam voor de pups om op deze jonge leeftijd al kennis te maken met volwassen honden (reuen).

N.B. Ben je de trotse eigenaar van een pup? En ken je iemand met een volwassen reu die geschikt is om met je pup te spelen, maak een afspraak. Wat bedoel ik met geschikt? Een voorzichtige, goed gesocialiseerde en dus betrouwbare reu die het zelf ook leuk vindt. Laat ze met elkaar kennismaken en geniet van de mooie momenten!

Dit vind je wellicht ook interessant:

error: Alert: Content is protected !!