Home » Apporteren

Apporteren

door Gijsbert
0 comment

Individuele en rastypische benadering van retrievers, staande honden en spaniêls

Paul Vos begint het boek met de definitie van apporteren: “Het weggegooide terugbrengen” Het klinkt eenvoudig maar tijdens de (jacht)training blijkt apporteren niet zo eenvoudig en gaat er een hoop oefening voor hond en eigenaar aan vooraf!

Apporteren is het tweede boek over jachttraining van de hand van Paul Vos. Dit boek gaat dieper in op misschien wel het belangrijkste onderdeel van een jachttraining het terugbrengen van (aan)geschoten wild of een dummy. Oftewel apporteren.

Zoals de titel van het boek al aangeeft, is apporteren het hoofdonderwerp. Vanaf stap één wordt goed uitgelegd hoe apporteren het beste getraind kan worden. Hierbij is duidelijke communicatie tussen hond en eigenaar (voorjager) van groot belang. Opvallend vind ik , dat de auteur een onderscheid maakt in de rassen. Zoals hij zegt in zijn boek: “Sommige rassen zoals Staande Honden hebben meer moeite met apporteren en hebben vaak een andere aanpak nodig” In andere boeken over jachthonden heb ik dit niet eerder gelezen. Als ik naar mijn eigen honden kijk, verklaart dat het één en ander. Een eye-opener dus!

Omdat voor een jachthond zijn oren, ogen en neus van wezenlijk belang zijn voor goed apporteren, legt de auteur duidelijk uit hoe deze zintuigen precies zijn werk doen in de jacht. Bij elk zintuig geeft hij ook oefeningen om deze zintuigen zo goed mogelijk te trainen. De oefeningen worden verduidelijkt met tekeningen en mooie foto’s.

Verder wordt in het boek veel aandacht besteedt aan de apporteerproeven. Van de “eenvoudigste” C-proef tot de moeilijkste Meervoudige Apport Proeven (MAP) wedstrijden van de KNJV. Voor elke proef worden ook de exameneisen uiteengezet. De auteur sluit af met de wedstrijd der wedstrijden op Jachtproevengebied; De Nimrod. Een jaarlijks evenement waar de zestien beste honden op uitnodiging de strijd met elkaar aangaan voor de felbegeerde titel. Het is een grote eer en de beloning voor hard werken als je een uitnodiging ontvangt; een hond mag slechts éénmaal deelnemen aan de Nimrod.

Voor alle jachthondeneigenaren is dit hét boek voor een goede jachttraining!

Auteur: Paul Vos
Uitgeverij: Eburon
ISBN: 978-90-5972-341-2
Prijs: € 26,-

Dit vind je wellicht ook interessant:

error: Alert: Content is protected !!